ONDERWIJS

Er zijn veel hoogbegaafden die het goed doen in het onderwijs; zij doorlopen school en studie goed en vinden met een diploma op zak gemakkelijk een goede baan of starten hun eigen onderneming.

Er zijn echter ook veel hoogbegaafden die volledig vastlopen in het onderwijssysteem. Hoogbegaafden die er daardoor zelfs van overtuigd raken dat ze ‘dom’ zijn en niet in staat zijn (c.q. niet de capaciteiten zouden hebben) om een opleiding af te ronden.

Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de manier waarop het onderwijs aangeboden wordt, want dat is immers afgestemd op de gemiddelde leerling.

We zullen het er echter mee moeten doen (tenzij je kiest voor een speciale school voor alleen hoogbegaafden), en dus wordt het dan een kwestie van ‘ermee leren omgaan’: doelgericht bezig gaan, focussen op wat je wilt bereiken en een manier creëren waarop dat is te realiseren. Hobega kan jou daarbij helpen.

Hoogbegaafd

Sommige mensen zijn duidelijk intelligent. Anderen zijn hoogbegaafd. Wat is eigenlijk het verschil? Op onderstaande pagina’s zijn deze uitgesplitst tussen kinderen en volwassen. Tevens geven wij aanvullende informatie over hoogbegaafdheid.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

WERK

Een hoogbegaafde werknemer kan een originele, creatieve, vitale, gedreven en constructieve medewerker zijn, die een positieve impuls kan geven aan organisatievernieuwing en organisatieontwikkeling.

Maar als belangrijke voorwaarden als ‘de ruimte krijgen’ en ‘je begrepen voelen’ ontbreken, zijn de aanwezige talenten vaak niet zichtbaar. De hoogbegaafde voelt zich niet op zijn plek, heeft ‘moeite’ met zijn collega’s en zijn leidinggevende. Zijn talenten worden niet (h)erkend en uiteindelijk kan hij gaan disfunctioneren en zelfs overspannen raken.

In een situatie als deze kan coaching van zowel de werknemer als van zijn leidinggevende soelaas bieden. Maar ook de keuze voor een workshop als ‘HB op het werk’ voor de hele afdeling kan een positief effect geven, omdat inzicht en kennis begrip en acceptatie opleveren.

Uiteindelijk wordt er altijd gewerkt naar een situatie waarin de hoogbegaafde zich veilig en prettig voelt en hij zijn talenten kan inzetten, ook ten voordele van de collega’s en de organisatie als geheel.

Hobega kan daarbij helpen.

LIEFDE & RELATIES

De hoogbegaafde stelt hoge eisen aan zichzelf, maar ook aan de ander.

Dat maakt een relatie met een hoogbegaafde – of de ander nu ook hoogbegaafd is of niet – niet altijd eenvoudig.

Er zijn diverse factoren die een voorspellende rol spelen in het succes van een relatie, of hoogbegaafdheid daarbij nou in het spel is of niet. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat gezamenlijke interesses en hobbies een relatie ten goede komen. Dat goede communicatie van groot belang is. En dat respect voor elkaars (afwijkende) meningen kunnen opbrengen een basisvoorwaarde is.

Specifiek voor hoogbegaafden geldt, dat ze doorgaans scherp kunnen aangeven wat hun verwachtingen zijn. Als die niet te ver af liggen van de verwachtingen van de partner, dan is middels het afstemmen van verwachtingen, het leren communiceren (niet alleen met een goed stel hersens, maar ook met gevoel), het leren positief denken, en met alle andere handvatten die Hobega biedt, een b(l)oeiende relatie mogelijk.

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer