MENU

Hoogbegaafdheid en faalangst

Faalangst is de angst om te mislukken in situaties waarin iemand wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld.
Veel hoogbegaafden zijn erg perfectionistisch. In eerste instantie lijkt perfectionisme veel op faalangst, maar het komt uit een andere denkrichting. Immers, faalangstigen zijn bang om iets fout te doen, terwijl perfectionisten erop gericht zijn alles wat ze doen perfect te doen.

Er zijn verschillende typen faalangst:

- Cognitieve faalangst (‘En zojuist wist ik het allemaal nog…’)
- Sociale faalangst (‘Wat zullen zij wel niet van mij denken…’)
- Motorische faalangst (‘Op zulke momenten ben ik als ‘verlamd’…’)


Er kan overigens ook sprake zijn van positieve faalangst. Deze mensen hebben voorafgaand aan het presteren negatieve gedachten, maar tijdens het presteren kunnen zij er juist ‘een schepje boven opdoen’ waardoor ze beter presteren dan verwacht.
Toch kan ook positieve faalangst een probleem zijn, omdat de persoon vooraf en ook achteraf erg onzeker is over zijn prestaties. Dat zijn negatieve gevoelens waarvan men soms zelfs overstuur kan raken.

Hoogbegaafdheid ...

Hoogbegaafdheid gaat soms samen met andere aandachtspunten. Selecteer een van de onderstaande opties:

Meer weten over de interactie tussen hoogbegaafdheid en faalangst, of denkt u dat uw kind wellicht faalangst heeft? Maak een afspraak met een van onze consultants en wij helpen u met uw vragen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

Bij het ontstaan van faalangst spelen drie factoren een rol:

1. Falen; je moet een keer gefaald hebben om faalangst te kunnen krijgen;
2. Reacties op prestaties; de diverse opmerkingen en reacties die de persoon ontvangt over zijn prestaties versterken of verminderen juist zijn faalangst. Opmerkingen als ‘Ach, de volgende keer doe je het wel weer beter’ of ‘Ik weet dat je het kan’ kunnen bijvoorbeeld – hoe goed bedoeld ook - de druk versterken. Het is van belang dat je je feedback richt op inzet en strategie en in veel mindere mate op het eindresultaat;
3. Gebrek aan zelfvertrouwen; wanneer iemand faalt en het zelfvertrouwen daardoor daalt, kan dat gebrek aan zelfvertrouwen er de volgende keer voor zorgen dat de persoon weer faalt en het zelfvertrouwen nog verder afneemt. Zo ontstaat er voor de persoon een neerwaartse spiraal van faalangst.

Omgaan met faalangst. Hoe reduceer je faalangst?

  • Denk positief;
  • Vervang irrationele gedachten door reële gedachten;
  • Stel jezelf realistische doelen;
  • Schrijf succes toe aan jezelf;
  • Ontspan je, ook lichamelijk.

Wilt u meer informatie over hoogbegaafdheid en faalangst, neem dan contact met ons op.

Veel mensen met hoogbegaafdheid zitten vol met vragen. Zeker in de combinatie met faalangst. Maar niet alleen hoogbegaafden zelf, ook ouders en verzorgers willen vaak aanvullende informatie. Hobega helpt, met advies op maat.

Onze specialisten hebben tientallen jaren ervaring met de begeleiding, ondersteuning en educatie van hoogbegaafden. Wilt u meer weten? Bel ons, mail ons, of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

U kunt ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren op 072 505 40 88 of buiten kantooruren op 06 2962 7772 . Daarnaast kunt u mailen naar info@hobega.nl

Wilt u reageren op deze pagina? Laat dan hieronder een bericht achter

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Actueel op Twitter

@Hobega

Richelle de Deugd @ Hobega - @De_Monitor Veel ervaring, in t onderwijs alsook als partij erbuiten die al jaren t onderwijs adviseert: https://t.co/xmtfuF41af (Richelle)

06-09-2017 om 19:10

Richelle de Deugd @ Hobega - @De_Monitor Bevraag me gerust over passend onderwijs!

06-09-2017 om 19:07

Copyright © 2018 Hobega - alle rechten gereserveerd -

KvK: 53232364 BTW nummer NL100148153B01

Bezoek ook onze andere sites: www.toprooster.nl www.DDA.nl