METEN

Aan het meten van intelligentie kleven vele onzekerheden waarover je hier op mijn site hebt kunnen lezen. Toch kunnen bijvoorbeeld psychologen met een keuze uit de diverse meetinstrumenten die in de afgelopen eeuw zijn ontwikkeld en telkens verder uitgewerkt en gehernormeerd, zinnige uitspraken doen over jouw intelligentie. Maar realiseer je bij iedere score dat ‘een harde IQ-waarde’ niet bestaat. Een IQ-range is daarom veel realistischer.

Een psychologisch onderzoek kost doorgaans tussen de 400 en 700 euro en bestaat onder andere uit een IQ-test. Zo’n onderzoek wordt op individuele basis uitgevoerd en resulteert in een onderzoeksverslag dat diverse aspecten van jouw intelligentie (en eventueel andere persoonlijkheidskenmerken) beschrijft.

Een goede (goed genormeerde!) IQ-test die algemene intelligentie meet en in groepsverband wordt afgenomen (waardoor de kosten laag kunnen blijven) biedt Vereniging Mensa Nederland aan; klik hierboven op ‘Tests’ voor meer informatie.

Oefening baart kunst

Dat oefenen op intelligentietests uiteindelijk je score beïnvloedt staat vast; psychologen vermoeden dat je tot wel 10% hoger kunt scoren door jezelf goed te trainen. Word je slimmer van dat oefenen? Vast niet. Is het slim te oefenen? 😉

IQ (-Test)

Ben ik hoogbegaafd?

Wat is IQ? Hoe zeker weten we dat allemaal? Hoe meet je IQ? Wat zeggen die meetresultaten? Ben ik hoogbegaafd? Of niet? Hoe ‘hard’ is zo’n IQ-score eigenlijk?

Vragen, vragen en nog eens vragen. Op deze pagina’s zal ik dieper ingaan op vele interessante aspecten van het Intelligentie Quotiënt. Van theorie via praktijk naar tests.

Meer weten over IQ-tests of wilt u een IQ-test laten afnemen? Maak een afspraak met één van onze consultants en wij helpen u graag met uw vragen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

Meer weten over IQ Tests? Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Veel mensen met hoogbegaafdheid zitten vol met vragen. Maar niet alleen hoogbegaafden zelf, maar ook ouders of verzorgerd willen vaak aanvullende informatie. Hobega helpt, met advies op maat.

Onze specialisten hebben tientallen jaren ervaring met de begeleiding, ondersteuning en educatie van hoogbegaafden. Wilt u meer weten? Bel ons, mail ons, of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

U kunt ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren op 072 505 40 88 of buiten kantooruren op 06 2962 7772. Daarnaast kunt u mailen naar info@hobega.nl.

Facebook Comments

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer