VEEL GEBRUIKTE INTELLIGENTIETESTS IN NEDERLAND

De WAIS (Wechseler Adult Intelligence Scale) is de meest gebruikte intelligentietest voor volwassenen, door de Amerikaan David Wechsler in 1939 gepresenteerd. Omdat 6 van de 11 subtests verbaal en dus taalafhankelijk waren, is de test voor het Nederlandse taalgebied aangepast (vertaald en genormeerd).

In 1997 kwam na een grondige bewerking de WAIS-III op de markt, die sinds 2000 ook voor ons taalgebied beschikbaar is.

De GIT (Groninger Intelligentietest) is een Nederlandse intelligentietest die eind jaren zestig van de vorige eeuw het levenslicht zag, en waarvan GIT-2 de nieuwste versie is.
De GIT staat bekend als een betrouwbaar alternatief voor de WAIS.

Voor kinderen zijn er speciale kindertests, zoals de WISC (Wechseler Intelligence Scale for Children) en de WPPSI (Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence).

IQ (-Test)

Ben ik hoogbegaafd?

Wat is IQ? Hoe zeker weten we dat allemaal? Hoe meet je IQ? Wat zeggen die meetresultaten? Ben ik hoogbegaafd? Of niet? Hoe ‘hard’ is zo’n IQ-score eigenlijk?

Vragen, vragen en nog eens vragen. Op deze pagina’s zal ik dieper ingaan op vele interessante aspecten van het Intelligentie Quotiënt. Van theorie via praktijk naar tests.

Meer weten over IQ-tests of wilt u een IQ-test laten afnemen? Maak een afspraak met één van onze consultants en wij helpen u graag met uw vragen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

Een persoonlijkheidsonderzoek, dat meestal 1 op 1 wordt afgenomen en zelden in groepsverband, bestaat uit diverse onderdelen, waarbij meting van het IQ er altijd eentje is.

Welke test wordt gebruikt, en of daar ook bijvoorbeeld een verbaal gedeelte inzit of juist niet, is afhankelijk van het aanbod van dat moment bij het instituut waar u zich aanmeldt. Overleg vooraf altijd over de inhoud van de test.

Vereniging Mensa Nederland test in groepsverband, hetgeen de kosten daardoor erg laag houdt. Wilt u een goede, gedegen indicatie van uw IQ (of van dat van uw kind vanaf 16 jaar), zonder meteen veel geld uit te geven aan een individuele testsessie, overweeg dan eens de Mensa Toelatingstest te maken. Mensa gebruikt een serieuze, goede test. Iets heel anders dan al die online testjes die u – ook vaak tegen betaling – op internet kunt doen, maar die verder weinig zeggen.

Mensa meet vrij goed de ‘algemene intelligentie’ en iedereen die daarin is geïnteresseerd kan waarschijnlijk nergens goedkoper dan bij deze vereniging een IQ-test laten afnemen die goed genormeerd is en zelfs internationaal goed bekend staat. Ben je nieuwsgierig naar je IQ? Begin dan met de Mensa online Thuistest.

Meer weten over IQ Tests? Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Veel mensen met hoogbegaafdheid zitten vol met vragen. Maar niet alleen hoogbegaafden zelf, maar ook ouders of verzorgerd willen vaak aanvullende informatie. Hobega helpt, met advies op maat.

Onze specialisten hebben tientallen jaren ervaring met de begeleiding, ondersteuning en educatie van hoogbegaafden. Wilt u meer weten? Bel ons, mail ons, of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

U kunt ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren op 072 505 40 88 of buiten kantooruren op 06 2962 7772. Daarnaast kunt u mailen naar info@hobega.nl.

Facebook Comments

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer