Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen!
Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen?

Lezen = doping

Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de prestaties kon verbeteren. Een soort doping, waarmee het kind hogere cijfers haalt en meer plezier op school heeft. Goed nieuws: die doping bestaat. Hij heet ‘boeken lezen’. Door boeken te lezen gaat niet alleen de leesvaardigheid van het kind omhoog, maar ook de leervaardigheid. Het kind leest de teksten in schoolboeken makkelijker, begrijpt ze beter, haalt hogere cijfers en krijgt daardoor meer plezier in de lessen.

Lezen verlengt ook de aandachtsspanne, zodat kinderen zich langer en beter kunnen concentreren. En Arthur Schopenhauer zei het al: lezen is denken met andermans hoofd. Dat is voor ieder mens goed.

Vrij lezen

Op goede scholen is allang doorgedrongen dat het investeren van twintig minuten per dag in vrij lezen voor betere resultaten zorgt. Maar ouders kunnen zelf ook een belangrijke rol spelen. Met name als hun kinderen zeggen dat ze niet van lezen houden. Die kinderen vergissen zich, want ze weten gewoon niet welke boeken er allemaal bestaan.

Elk kind houdt bijvoorbeeld van verhalen. Geen klas ter wereld die naar de leraar roept: ‘Alwéér een verhaal? We zouden toch gaan rekenen?’ Er zijn spannende, grappige, romantische, magische, fantasierijke, gevoelige, inspirerende en stoere verhalen voor ieder kind.

En er zijn er nog meer. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die niet van lezen houden of leesproblemen hebben vaak wel van informatieve boeken houden.

Bij zulke boeken hoeven ze niet tot het einde door te lezen om te weten te komen hoe het boek afloopt. In elke alinea worden ze juist beloond met informatie, of dat nu om paarden, piraten, planeten of popmuziek gaat.

Bibliotheek

Kortom, voor elk kind zijn er boeken en onderwerpen op maat. Een middagje rondstruinen in een boekwinkel of bibliotheek levert al gauw een volle tas met uren en uren leesplezier op.

Wie als ouder dus een vrolijker kind met betere schoolresultaten wil moet eens wat vaker in een boekenkast kijken…

Jan Paul Schutten, Kinderboekenambassadeur – Willem Muilenburg Jules Scholten
Dit artikel is ook verschenen in het NRC Handelsblad van zaterdag 3 oktober op pagina 10, en met toestemming van de auteur ook hier geplaatst.
Zoekwoorden: boeken, leren, lezen, school, kind, kinderen, kinderboeken, zich concentreren, concentratie, tijdsverdrijf, 
leerling, leraar, lerares, meester, juf, leerzaam, schoolprestaties