Hobega is een bureau voor advies, begeleiding en coaching op het gebied van (hoog)begaafdheid.

Hobega is ontstaan uit de passie om knowhow en ervaringsdeskundigheid te delen met anderen.

Hobega stelt zich ten doel om meer begrip te kweken voor hoogbegaafdheid en wil mensen helpen zichzelf beter te leren begrijpen en beter te leren omgaan met hun (hoog)begaafdheid.

Hobega wil eraan bijdragen dat kinderen, volwassenen, scholen en bedrijven het beste in zichzelf en elkaar naar boven halen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

Richelle de Deugd - Hobega
Richelle de Deugd - Hobega
Richelle de Deugd - Hobega

Richelle de Deugd

Mijn naam is Richelle de Deugd. 

Na een afgeronde HTS-opleiding – ‘Hoger Laboratorium Onderwijs’ te Deventer – heb ik vanuit een passie het diploma voor de Pabo-opleiding in Utrecht behaald.
Ik ben vervolgens in het basisonderwijs gaan werken en heb daar een schat aan ervaring opgedaan.

Naast mijn fulltime werk ben ik altijd mijn kennis blijven uitbouwen met diverse trainingen, opleidingen en cursussen, zoals:

  • Remedial Teaching;
  • Interne Begeleiding;
  • Neuro Linguïstisch Programmeren: Practitioner;
  • Neuro Linguïstisch Programmeren: Master;
  • Diverse cursussen over autisme spectrum stoornissen;
  • Hoogbegaafdenbegeleider.

 

Ik vind het heerlijk om over (hoog)begaafdheid te vertellen, lezingen te geven, te coachen, etc., zowel als ervaringsdeskundige (praktijk) als met alle kennis die ik tijdens mijn opleidingen heb opgedaan (theorie).

 

Maar de combinatie van praktijk en theorie boeit me het meest: hoe kun je als extra slim mens in onze maatschappij goed functioneren, waar kun je tegenaan lopen en hoe kun je daar het beste mee om gaan? Met voordeel voor jou maar zeker ook voor jouw omgeving.

 

Inzicht in hoe de interactie met anderen precies werkt en je manieren eigen maken om daar handig mee om te gaan, kunnen je enorm vooruit helpen. Volwassenen op het werk bijvoorbeeld, of kinderen in klasverband. En ik deel mijn kennis en ervaring op die gebieden graag.
Je zou dat een passie kunnen noemen.

 

In mijn vrije tijd ben ik actief lid van de vereniging Mensa, dé internationale vereniging voor mensen met een ‘zeer hoge algemene intelligentie’, zoals Mensa dat zelf op de website verwoordt.
In de praktijk brengt me dat lidmaatschap veel contacten met hoogbegaafden, en daar leer ik telkens weer veel van.

 

 

FLYER

Flyer over PlusPlek, onze plusklas, klik hier.
Flyer over begeleiding van scholen, klik hier.

Zie voor evaluaties en persberichten hier.

 

MOTIVATIE

Kort samengevat: Met Hobega wil ik bereiken dat kinderen en scholen en volwassenen die tegen problemen rondom hoogbegaafdheid aanlopen, deze ‘problemen’ als uitdagingen gaan zien.

Uitgebreider: Hobega wil kinderen en scholen en volwassenen rondom hoogbegaafdheid adviseren, begeleiden en coachen. Graag wil ik kinderen en volwassenen helpen te leren omgaan met hun hoogbegaafdheid en het te leren zien als een positief onderdeel van zichzelf, zodat ze alle ruimte krijgen om zichzelf en hun talenten te ontwikkelen.

Het is van belang dat je durft te zijn wie je daadwerkelijk bent. Dat betekent dat je jezelf goed moet kennen en accepteren. Je hebt daarvoor inzicht nodig in hoe hoogbegaafdheid er soms voor zorgt dat dingen anders gaan dan bij anderen. Waarom je tegen dingen ‘aanloopt’. Hoogbegaafdheid hoeft daarbij niet in de weg te staan, integendeel. Hobega geeft je inzicht en leert je hoe je dingen ook anders kunt doen.Vaak blijkt dat scholen wel ‘iets’ met hoogbegaafdheid willen en ook merken dat dat van ze wordt verwacht, maar dat ze zelf niet goed weten hoe ze dat vorm zouden kunnen geven. Daar wil ik scholen graag in adviseren en bij begeleiden. Samen kunnen we een beleid opzetten voor de hoogbegaafde en meerbegaafde leerlingen.

Een goed HB-beleid heeft naast de vanzelfsprekende voordelen voor de leerlingen tevens het positieve effect dat het de leerkrachten uiteindelijk zal ontlasten. Geloof me, dat is een voordeel dat vaak niet wordt voorzien; graag ik ga de uitdaging aan middels mijn trainingen te laten zien dat ontlasten van de leerkracht heel goed mogelijk is als de juiste strategieën worden toegepast.

Evaluaties en Pers

Hoogbegaafdheid is een complex vakgebied, zeker in combinatie met diverse aandoeningen, de verschillen tussen jongeren en volwassen, enzovoorts. Met de jarenlange praktijkervaring is Hobega geregeld betrokken bij allerlei publicaties zowel in de regionale als in de landelijke nieuwsmedia.

Bekijk het overzicht van publicaties waar Hobega in verschenen is.

Agenda

Hobega zet zich actief in voor het bevorderen van kennis omtrent hoogbegaafdheid. Wij werken geregeld mee aan (wetenschappelijke) onderzoeken, staan op beurzen en bezoeken symposia met relevante informatie.

Bekijk de agenda om te zien wat voor evenementen er de komende tijd op de planning staan.

De diensten van Hobega

Van hoogbegaafdheid zijn (onder andere op het internet) heel veel verschillende definities te vinden. Wat ze allemaal aangeven is dat er sprake is van een hoge intelligentie. Maar dekt dat de hele lading? Hobega praat graag met u verder. Hieronder leest u meer over de diverse mogelijkheden.

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer