MENU

Intelligentie quotiënt

De afkorting van Intelligentie Quotiënt is 'IQ' en het is de meest gebruikte maat voor intelligentie. Er wordt daarbij uitgegaan van een uitgebreide normgroep, waarvan het gemiddelde gemeten IQ op 100 wordt vastgesteld. Intelligentietests worden zo ontworpen dat de verdeling 'normaal' is (dat is een technische statistische term).

 


Als een persoon verschillende keren een IQ-test maakt, kan zijn of haar IQ-score tot wel 20 punten verschillen, door allerlei moment-afhankelijke factoren zoals stress, vermoeidheid, enzovoort. Daarom worden tegenwoordig steeds vaker 'betrouwbaarheidsgrenzen' bij een IQ-score vermeld. Gangbaar is een IQ-waarde van boven de 130 te kwalificeren als 'hoogbegaafd'.

Percentiel

De score op een intelligentietest wordt soms (ook) in een percentielscore weergegeven. Die score geeft aan hoeveel procent van de normgroep minder goed presteert dan jij. Als je bijvoorbeeld scoort in het 98ste percentiel, dan deed 98% van de normgroep het minder goed dan jij en behoor jij dus bij de 2% best scorenden. En dit is overigens de gangbare grens voor de kwalificatie 'hoogbegaafd'.

IQ (-Test)

Ben ik hoogbegaafd?

Wat is IQ? Hoe zeker weten we dat allemaal? Hoe meet je IQ? Wat zeggen die meetresultaten? Ben ik hoogbegaafd? Of niet? Hoe 'hard' is zo'n IQ-score eigenlijk?

Vragen, vragen en nog eens vragen. Op deze pagina's zal ik dieper ingaan op vele interessante aspecten van het Intelligentie Quotiënt. Van theorie via praktijk naar tests.

Meer weten over IQ-tests of wilt u een IQ-test laten afnemen? Maak een afspraak met één van onze consultants en wij helpen u graag met uw vragen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Actueel op Twitter

@Hobega

Richelle de Deugd @ Hobega - @De_Monitor Veel ervaring, in t onderwijs alsook als partij erbuiten die al jaren t onderwijs adviseert: https://t.co/xmtfuF41af (Richelle)

06-09-2017 om 19:10

Richelle de Deugd @ Hobega - @De_Monitor Bevraag me gerust over passend onderwijs!

06-09-2017 om 19:07

Copyright © 2018 Hobega - alle rechten gereserveerd -

KvK: 53232364 BTW nummer NL100148153B01

Bezoek ook onze andere sites: www.toprooster.nl www.DDA.nl