HOGE SCORES EN NAUWKEURIGHEID

Slechts 4 van elke 1.000 mensen heeft een IQ hoger dan 140. En een IQ van 180 komt in Nederland waarschijnlijk maar één keer voor.

Het vaststellen van het IQ van hoogbegaafde mensen met behulp van een ‘gemiddelde IQ-test’ is lastig, omdat hoogbegaafden dan heel weinig vragen foutief zullen beantwoorden, zodat elke foutje dat toch (‘extra’) wordt gemaakt van relatief grote invloed zal zijn. Om die reden zijn er ook IQ-tests die specifiek gemaakt en genormeerd zijn voor een bepaalde IQ-range, bijvoorbeeld voor mensen met een IQ van tussen 120 en 150. Valt de score buiten die range, dan is de score ‘niet relevant’, omdat dan een IQ-test is ingevuld die blijkbaar niet voor die persoon bedoeld is geweest (lees: niet aansloot bij het intelligentieniveau van die persoon).

IQ (-Test)

Ben ik hoogbegaafd?

Wat is IQ? Hoe zeker weten we dat allemaal? Hoe meet je IQ? Wat zeggen die meetresultaten? Ben ik hoogbegaafd? Of niet? Hoe ‘hard’ is zo’n IQ-score eigenlijk?

Vragen, vragen en nog eens vragen. Op deze pagina’s zal ik dieper ingaan op vele interessante aspecten van het Intelligentie Quotiënt. Van theorie via praktijk naar tests.

Meer weten over IQ-tests of wilt u een IQ-test laten afnemen? Maak een afspraak met één van onze consultants en wij helpen u graag met uw vragen.

Maak nu een vrijblijvende kennismakingsafspraak

WAT IS INTELLIGENTIE PRECIES? TEVENS ENKELE RELATIVERINGEN.

Van wat intelligentie is weten we inmiddels steeds meer, maar we weten nog lang niet alles. Dat we toch intelligentie meten, is dus eigenlijk best opmerkelijk, want we meten iets waarvan we niet weten wat het exact is. Wat vind je van de volgende defintie? ‘Intelligentie is wat een intelligentietest meet’. Inderdaad, alleen al daarom dient een intelligentiescore met de nodige voorzichtigheid te worden beschouwd.

Over hoe zaken als opleiding, geslacht, cultuur en genetica meespelen, wordt nog altijd onderzoek gedaan. Een relativerende benadering van intelligentiemeting lijkt daarom gepast, zoals ook het volgende onderstreept:

Nederlanders scoren internationaal gezien hoog op IQ-tests; een Nederlander zal op een IQ-test in Amerika al snel 10 IQ-punten hoger scoren dan in Nederland.

Daarnaast is door de Nieuw-Zeelandse psycholoog James Flynn het zogenaamde Flynn-effect beschreven: IQ-scores blijven almaar stijgen; mensen scoren nu hoger dan vroeger. Zou je dus jouw score vergelijken met die van iemand die 20 jaar geleden een IQ-test deed, dan overschat je je eigen intelligentie. Over hoe het Flynn-effect precies werkt en waarom het er überhaupt lijkt te zijn, bestaat nog de nodige onduidelijkheid, maar onder andere ter compensatie van het Flynn-effect worden IQ-tests op regelmatige basis opnieuw genormeerd.

INTELLIGENTIETESTS EN -ONDERZOEK

De basis van een goede vaststelling van iemands IQ is een gestandaardiseerde afname van de test, met andere woorden: de testafname dient onder identieke omstandigheden te worden uitgevoerd als in de normgroep. Daarom zal iedere professionele IQ-test een grote achterliggende normgroep hebben, waarbij veel tijd en energie (en geld!) gestoken is in die normering en de vastlegging van de testomstandigheden.

TYPE INTELLIGENTIE

Met het begrip ‘intelligentie’ wordt meestal gedoeld op de klassieke ‘Algemene Intelligentie’, waarbij logica en numeriek en ruimtelijk inzicht een grote rol spelen.

Maar er zijn meer deelgebieden te onderscheiden, zoals verbale intelligentie, sociale intelligentie en muzikale intelligentie.

Een IQ-test meet meestal maar één specifiek intelligentietype. Een IQ-onderzoek – dat kan bestaan uit verschillende IQ- tests – kan verschillende vormen van intelligentie meten. En als naast IQ ook diverse andere persoonlijkheidskenmerken worden gemeten, spreekt men van een ‘assessment’.

NIET-WETENSCHAPPELIJKE METINGEN

Op internet zijn veel IQ-testjes te vinden, al dan niet betaald. Bedenk dat die ‘identieke omstandigheden’ via een online test nooit zijn te borgen, zodat er geen sprake van een wetenschappelijke vaststelling van een IQ-score kan zijn. Ook het bekende programma ‘De Nationale IQ Test’ van de Nederlandse omroep BNN levert om diezelfde reden geen wetenschappelijke resultaten.

Hetgeen uiteraard niet wegneemt dat het heel leuk kan zijn zulke tests te maken en ze bovendien als grof-indicatief (maar vooral niet als meer dan dat) van het IQ kunnen worden gezien.

Meer weten over IQ Tests? Neem contact met ons op of maak een afspraak.

Veel mensen met hoogbegaafdheid zitten vol met vragen. Maar niet alleen hoogbegaafden zelf, maar ook ouders of verzorgerd willen vaak aanvullende informatie. Hobega helpt, met advies op maat.

Onze specialisten hebben tientallen jaren ervaring met de begeleiding, ondersteuning en educatie van hoogbegaafden. Wilt u meer weten? Bel ons, mail ons, of vul het formulier in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

U kunt ons telefonisch bereiken tijdens kantooruren op 072 505 40 88 of buiten kantooruren op 06 2962 7772. Daarnaast kunt u mailen naar info@hobega.nl.

Facebook Comments

'Richelle is een gedreven vakspecialist met verschillende invalshoeken voor haar deskundigheid: zelf sinds jaar en dag leraar, met specialistische kennis over hoogbegaafdheid in het onderwijs en HB-ervaringsdeskundige. Van harte aanbevolen!'

Grethe van Geffen; oud-voorzitter van de vereniging Mensa NL

Uit ons blog

Een nieuw brein alstublieft

"Goeiedag mevrouw De Nestel, zegt u het maar." "Ik wil graag een nieuw hoofd." "Een nieuw hoofd? Maar hoezo dan? U heeft met uw hoofd zo te zien geen klagen. Goed, dat velletje is wat rommelig, maar u heeft rechte tanden, geen bril of lenzen, 't is nog...

Lees meer

Dansen dansen dansen

Bekijken en bekeken worden Vaak ben ik me zeer bewust van hoe andere mensen naar me kijken. Soms denk ik zelfs dat ik eerder weet hoe anderen over me denken dan dat ik zelf weet hoe ik over mezelf denk. Tja. Kauw daar maar even op. Ik vraag me af of dat...

Lees meer

Jij snapt mij toch niet

Zijn gezicht, zijn houding, zijn hele lijf straalt uit: foute boel. Zijn moeder weet al beter dan haar armen om hem heen te slaan, zoals toen hij nog klein was. Eerst maar thuis komen. Onderweg van school naar huis zegt hij niets, ook niet als zijn moeder...

Lees meer

Hogere cijfers en een vrolijker kind?

Hogere cijfers en een vrolijker kind? Laat het lekker lezen! Het nieuwe schoolseizoen is net begonnen. Voor ouders altijd weer spannend: hoe gaat hun kind het dit jaar doen? Lezen = doping Wat zou het fijn zijn als er een middel zou zijn waarmee je de...

Lees meer